zaterdag 24 november 2012

Gun uzelf kwaliteit.

San Antonio
Jaren geleden was ik in San Antonio. 's Avonds had ik ergens wat gegeten en dat zag er een beetje raar uit.  Alles bedekt met saus die een korstje had van het warm houden. Toen er eindelijk wat geserveerd was nam ik er toch maar wat van.

Terug in het hotel voelde ik me er niet prettig bij. Waarom was ik zo gek geweest om er van te eten? Maar ja, spijt, maar nu te laat.  Gelukkig ging dat niet-prettig voelen over in misselijkheid en al snel zat ik op het toilet met de afvalbak tussen mijn knieën.  Wat was ik blij dat het er uit kwam!

Je bent wat je eet
Sindsdien kijk ik kritisch naar voedsel.  Héél kritisch.  Want je steekt het wél in je mond. En je gezondheid hangt er van af. En, je bent wat je eet.  Dat heeft me geholpen af te vallen en op gewicht te blijven.  Het heeft me ook weer laten genieten van al het moois dat er te koop is.

Marktwerking?
Maar wat kopen wij doorgaans eigenlijk?  Woensdag 21 november 2012 las ik in het Nederlands Dagblad een interview met Iens Boswijk, de oprichtster van Iens.nl. Ze zegt:

"Het [de supermarkten] zijn de grootste smaakverpesters die er bestaan... ze gaan zó slecht om met voedsel.  Het is de motor van ons lijf, maar ze behandelen het als B-product.  Zelfs nog slechter."

Het lijkt er op dat supermarkten (waar de meeste mensen hun dagelijks voedsel kopen) een sterke voorkeur hebben voor zo goedkoop mogelijk met een zo hoog mogelijke marge.  Dat is geen toeval, dat is precies wat we allemaal het allerbeste schijnen te vinden: marktwerking.

Vulmiddelen
Dus stop je zo veel mogelijk goedkoop water, zetmeel, soja, maïsmeel en andere vulstoffen overal in.  De reuk en smaak compenseer je dan weer met geur-, kleur-, en smaakstoffen. En wel zo dat de grootste groep mensen het lekker vindt. (Of denkt te vinden.)

Voorbeeldje? Koop eens wat ham in de supermarkt. Daar zit 30% water in.  En soms zelfs één van de hierboven genoemde vulstoffen.  De beste en duurste supermarktham heet superior premium select etc, en die komt een beetje bij de eenvoudigste ham van de slager in de buurt.

Of een stukje kip.  Daar zit zoveel water in dat het niet eens normaal te braden is. 

Salami met zetmeel en rode koolsap.

En wat dacht u van de salades? Die spannen misschien wel de kroon. Ga zelf maar eens kijken wat er allemaal in zit aan goedkope vulstoffen.

Het is een kunststukje wat men uithaalt om zoveel water te binden in bijvoorbeeld margarine'achtige producten. Meer dan de helft water! Heel knap.

Laten we ons volstoppen?
Voedseltechnologen zijn echt heel slim. Maar wat vinden wij daar eigenlijk van?  Laten wij ons volstoppen met namaak zodat de grote supermarkten en fabrikanten vette bonussen in hun zak kunnen steken? Want laten we wel zijn: het mag dan goedkoop lijken, uiteindelijk krijgt u gewoon minder.  Minder ham, minder kip, minder salade, minder smaak. En in plaats daarvan krijgt u vulstoffen en een afgevlakte allemanssmaak.  

Het kan ook anders. Probeer dit eens:
  1. Houd uw budget gelijk.
  2. Neem wat minder, van betere kwaliteit.
  3. Bekijk de ingrediënten vóór u koopt.
  4. Ga bij voorkeur naar de markt.
  5. Ga bij voorkeur na de lokale poelier, bakker, slager, groenteboer.
  6. Gun zelfstandigen hun omzet, gun uzelf kwaliteit.
  7. Ga proeven, en geniet van wat u eet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten