vrijdag 10 april 2015

Beter isoleren en kieren dicht: bouwen met kalkhennep

Isoleren en kieren dichten

We zitten er lekker warmpjes bij hoor, in ons nieuwbouwhuis uit 2004.  Toch viel het ons op dat het 's winters erg droog werd binnen en dat zelfs de grootste luchtbevochtiger niets - maar dan ook echt helemaal niets - hielp.  Hoe kan dat?

Miniumeisen worden maximum

De overheid stelt minimumeisen aan elk te bouwen huis.  In de praktijk worden die minimumeisen door projectontwikkelaars gehanteerd als maximum en verkocht als: "het voldoet aan het bouwbesluit, dus het is goed".   Ze bedoelen: "het voldoet nèt aan het bouwbesluit want dat moet".  

Luchtdoorlatendheid: ofwel tocht

Zo ook voor de luchtdoorlatendheid. Er bestaan eisen aan de mate waarin de muren van je huis lucht doorlaten.  Die eisen zeggen: er mag maximaal 200 liter per seconde door je huis waaien bij een bepaalde wind.  Dat maximum wordt dan vervolgens de norm: vooral niet beter want dat kost geld.

Maar wáár lekt mijn huis dan?  Nou, dit staat er in het bouwbesluit: "Hierbij valt onder meer te denken aan aansluitingen van kozijnen op muren en aansluitingen van hellende daken op de gevel." En ja hoor, even achter het schot op zolder kijken en wat blijkt: ik kan zo naar buiten kijken.

En er blijken meer kieren te zijn die je niet ziet.  Tussen elke aansluiting van twee materialen lekt het, ook al zie je het niet.  Tussen het hout van het kozijn en de muur bijvoorbeeld.

Meer toch dan ventilatie

Een huis moet echter ook geventileerd worden en ook daaraan worden eisen gesteld.  Die liggen afhankelijk van allerlei factoren zo rond de 7 liter per seconde per persoon.... Maar wacht even, als er 200 liter per seconde door mijn huist stroomt, dan tocht het dus ruim 28 keer harder dan die 7 liter! Dat verklaart waarom de luchtvochtigheid 's winters volledig gedomineerd wordt door de luchtvochtigheid buiten.  En die is laag.  Niets aan te doen.

Isoleren

2.000 Watt
Door een huis goed te isoleren voorkom je dat warmte weglekt; je stookt tenslotte niet voor de raven. Maar isoleren betekent niet dat er dan géén warmte meer lekt. Er lekt minder warmte.  Hoeveel minder hangt af van de dikte van de isolatie.  Maar hoeveel lekt er dan nog bij een nieuwbouwhuis?

De minimumeis voor isolatie is 4,5 voor de muren, voor het dak iets meer, voor de vloer iets minder. Ook dit worden weer maxima.  Heb je een hoekhuis en is het buiten -2º, dan heb je een kachel van 2.000 Watt nodig om het warm te houden. In theorie.

Wat kost tocht?

Maar wat kost tocht? Er waait lucht van 20º naar buiten en tegelijk lucht van -2º naar binnen.  Hoeveel warmte verdwijnt daarmee dan?  Om je een idee te geven: je hebt bijna drie van die kacheltjes extra nodig: 5.500 Watt.  Dat is dus bijna driemaal zoveel als je via de isolatie kwijtraakt!

Kieren dichten is belangrijk

De hele muur ligt open voor een raam
Als je via de kieren bijna driemaal zoveel warmte kwijtraakt als via de muren, dan heeft verder isoleren van die muren niet zo veel zin.  Je kunt beter de kieren dicht maken.  Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Te ingewikkeld

De spouwmuren zijn namelijk te ingewikkeld.  Je hebt te maken met verschillende lagen die bij elk raam, deur of dak open komen te liggen en zorgvuldig dichtgemaakt moeten worden met tape, folie, schuim en dergelijke.

Dat is een secuur werkje wat aandacht vraagt en tijd kost.  En beide hebben we niet op de bouwplaats.  Aandacht niet omdat veel bouwers het niet interesseert, en tijd niet omdat het altijd (te) goedkoop moet.

Het moet eenvoudiger: massief

Kalkhennep tussen een houten skelet.
Hoe dan wel?  Het moet eenvoudiger.  Dat kan door een massieve muur uit één materiaal te maken. Dan heb je niet meer al die lagen en een gat voor een raam is gewoon glad zonder openingen. Dit kan met gasbeton, met stro, met speciale hele grote bakstenen, of met hennep.  Wij hebben gekozen voor hennep verstevigd met kalk. Daarover meer in een volgende blog. Misschien kan ik Winfried, onze bouwer zo ver krijgen dat hij er iets over schrijft.  Hij is er helemaal weg van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten