donderdag 2 april 2015

Een eenvoudig, goed geïsoleerd, ademend, milieubewust mantelzorghuis van hout, hennep, kalk en vlas.

Een nieuw huis...

Hier gaat het gebeuren
Samen met Marieke ben ik begonnen met het bouwen van een low-tech damp-open passiefhuis van hout, hennep, kalk en vlas.  Dat is een hele mond vol, dus ik zal het uitleggen. En oh ja, het wordt ook nog een mantelzorgwoning.

Passief: geïsoleerd en zonder kieren

Passief, nul-op-de-meter, energieneutraal, laagenergie, het zijn allemaal begrippen die in feite neerkomen op heel erg goed isoleren en zonder kieren bouwen.  Dat gaan we dus doen.  Zijn de huidige, nieuwe huizen dan niet goed geïsoleerd en kierdicht?  Zou je denken, maar het blijkt niet zo te zijn.  Een zojuist tot passiefhuisspecialist gepromoveerde vriend, Nicolaas van Everdingen noemt mijn mooie nieuwbouwhuis uit 2004 een doortochtwoning.  In een volgende blog zal ik hierop uitgebreid in gaan.

Bio-based: milieubewust

Kalkhennep met houten skelet
Architect en voorvechter van "de nieuwe aanpak" in de bouw, Carl-Peter Goosen van BouwQuest heeft ons geïnspireerd en op gang geholpen.  Via zijn netwerk DNA in de bouw, vonden we duurzame architect Ralf van Tongeren (#Platform_M3) die net tijd vrij had om ons er intensief bij te begeleiden.  Ralf bracht echter nog wat in: bio-based bouwen.  Dat is net zo iets als cradle-to-cradle, of zeg maar gewoon: milieubewust bouwen.

Damp-open: ademend

Via datzelfde netwerk kwamen we ook in contact met Winfried Molthoff van bouwbedrijf Molthoff uit Wijk bij Duurstede.

[EDIT 4/2016: Het is raadzaam de rest van de blogs te lezen alvorens bovenstaande referentie op waarde te schatten]

Hij hield een lezing over damp-open bouwen. Zeg maar ademend bouwen.  Een gewoon huis is als een PVC regenjas: dicht.  Een damp-open huis is als Gore-Tex: ademend.  Winfried kwam als snel met de suggestie om met hout, hennep, kalk en vlas te bouwen.  Dat ademt én het is heel erg milieubewust.  Laat Ralf dat nu ook net als specialisme hebben...

Low-tech: eenvoudig

Hoewel ik zelf nogal van de high-tech ben drong zich op een gegeven moment toch de gedachte op dat het eigenlijk niet zo milieubewust is om huizen steeds maar voller te proppen met techniek: warmtepompen, zonnepanelen, zonnecollectoren, buffervaten, balansventilatie et cetera.  Het doet me denken aan mijn Prius: zuinig, maar eigenlijk doet de hoeveelheid techniek een weer net zo grote aanslag op het milieu (zie mijn blog Groene auto echt groen?).  Dus van de weeromstuit gaan we nu een zo eenvoudig mogelijk huis bouwen met zo min mogelijk technische installaties.  We zullen zien...

Scrum: je verstand gebruiken

De aanpak die we volgen is een beetje nieuw in de bouw: scrum. Nou ja, nieuw. Ik ken het vanuit de IT al meer dan 10 jaar en eigenlijk is het niets nieuws: het is weer gewoon ons verstand gebruiken in plaats van contracten.  Het is eigenlijk meer een houding dan een methode.  De houding: vertrouwen, kleine stapjes en samen aan tafel.  Bij Ralf en Winfried tref je die houding; heerlijk!

Dus bouwen wij nu samen een eenvoudig, goed geïsoleerd, ademend, milieubewust mantelzorghuis van hout, hennep, kalk en vlas.

Samen met Winfried en Ralf zal ik hier de voortgang laten zien.  We zijn nu bezig met het ontwerp, september gaan we bouwen!

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten