zondag 19 april 2015

Een puzzel van 21 stukjes

Energie in een roerige wereld

Een zeer groot deel van onze energie komt uit gas: rechtstreeks naar onze woningen, of indirect via een elektriciteitscentrale en dan als stroom naar onze meterkast.  En waar komt dat gas vandaan?  Uit de bodem onder Loppersum gaat niet meer, gelukkig.  Gas uit Rusland lijkt me ook geen goed idee. Brrr, wat een griezel die man! En hoewel Shell een mooie toekomst ziet voor vloeibaar gas ben ik niet zo'n fan van grote bedrijven: daar zitten altijd bonustrekkers aan de top.

Bovendien is het nu toch wel duidelijk dat we eens op moeten houden met alles wat we in de bodem vinden in de fik te steken.  Als we de volgende generatie ook nog een aarde gunnen tenminste.

Dus gaan we zuinig aan doen.  De rest proberen we lokaal te vinden.   Maar hoe?  Het blijkt een hele puzzel.

Zonne-energie is mooi

Zonne-energie is eigenlijk het allerleukste.  Directer kan niet.  Die kan op twee manier worden gewonnen:

  1. als warmtestraling, met zonnecollectoren of met ramen
  2. als fotovoltaïsche elektriciteit, met zonnepanelen
Zonnecollector

Zonnecollector: doe maar niet.

Zonnecollectoren zijn interessant als je al een verwarming hebt en je wilt wat besparen op het verbruik.  Als je nog niets hebt zijn zonnecollectoren alleen interessant als je héél veel warmte nodig hebt, op een camping of zo.  Anders kost het al snel meer (aan Euro's en aan materialen) dan het oplevert.

Zonneenergie door de ramen: doen!

Ramen, op het zuiden, kunnen warmte opleveren.  Dan moeten ze wel voorzien zijn van driedubbel glas, anders lekt die warmte er net zo hard weer uit. Het Duitse Passivhaus Institut heeft aangetoond dat je die investering binnen de kortste keren terug verdient. Zodoende krijgt vooral de gevel aan de zuidkant dus veel glas: veel oppervlak en alles in drie lagen.
Zonnepanelen

Zonneenergie via PV-panelen: ook doen!

Rest ons nog zonnepanelen.  Die zijn eenvoudig, snel terug verdiend en ze gaan 30 jaar mee.  De elektriciteit die ze opwekken is inclusief alles half zo duur als kopen van een energiemaatschappij.  Eigenlijk is dit een no-brainer.  Ze leveren eigenlijk bijna altijd wel voldoende op en ik kan het dan ook iedereen aanraden.  Je spaargeld op de bank levert minder op!

Maar wel een beetje mooi!

Samen met architect Ralf hebben we ons helemaal suf gepuzzeld.  Waar moeten die panelen komen?  Hoe ziet het er nog een beetje acceptabel uit?  Panelen boven op de pannen schroeven moet je eigenlijk niet doen bij een nieuwe huis.  Er zijn dakpannen met zonnepanelen er in, maar die zijn nogal duur, en het rendement is laag.  En een paar duizend stekkers op je dak?  Daar gaat wellicht wat van stuk de komende jaren.

Compromis

Een puzzel van 21 stukjes
Als je een beetje doorpuzzelt kan je dakramen en zonnepanelen in een mooi patroon leggen. En je kunt ze ook nog in het zelfde vlak leggen als de pannen.  Een zwart paneel en een driedubbel raam hebben een vergelijkbare uitstraling.  Met donkere pannen lijkt het me heel mooi.

De zonnepanelen hebben een soort van standaard maat van 164 bij 99 cm.  Het dakraam is 140 bij 94, en het paneel valt dan precies in de inbouw-marges die de fabrikant van het dakraam opgeeft.

Hoeveel energie krijgen we hiervan?

Met moderne panelen van 300 Wp of meer kan hiermee 5.100 Wp gehaald worden, ofwel ongeveer 4.600 kWh per jaar, ofwel €1.000 per jaar, ofwel iets meer dan het jaarverbruik van  een doorsnee gezin.  Maar wij zijn niet doorsnee en verbruiken véél minder.  Dat is mooi, want mijn ouders komen er ook wonen en die willen vast ook wat energie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten