donderdag 18 juni 2015

Alles Elektrisch: Infrarood of Warmtepomp?

Ons @hennephuis zal helemaal op elektriciteit draaien, inclusief de verwarming. Veel mensen vinden dat raar, vooral omdat verwarmen met elektriciteit gezien wordt als verspillen van dure en hoogwaardige energie.  Toch heb ik een goede reden om het wel te doen.

Gevolg van weinig energiegebruik

Het energieverbruik van ons huis zal heel laag worden. Ik reken met de vuistregel dat het per jaar zoveel zal verbruiken als we nu per maand verbruiken.  Dat is dus rond de 6 GJ per jaar.
Bij zo'n laag verbruik krijgen de vaste kosten van de verwarmingsinstallatie de overhand. Vergelijk het met een auto waar je alleen boodschappen mee doet. De afschrijving is vele malen hoger dan de brandstofkosten. Verwarmen van een laag-energiehuis lijkt op heel erg weinig kilometers maken met een te dure auto.

Efficient Benutten

Het laatste punt is van zwaar gewicht.  Het gaat immers niet alleen om geld, het gaat ook om efficient energie gebruiken.  Maar wat kost het produceren en installeren van een verwarmingsinstallatie aan energie? Die energie is al verbruikt nog voordat de installatie aan gaat.  En als de installatie aan gaat, en hij produceert maar zo weinig energie, dan kon de verhouding wel eens scheef komen te liggen.

Omdat ik niet de beschikking heb over uitgebreide levensloopanalyses die aangeven hoeveel energie is gebruikt bij de productie van de installatie kijk ik hier alleen even naar de kosten in euros.

67 Jaar Energie

Op een bierviltje had ik al eens uitgerekend dat voor de prijs van een warmtepomp van €10.000 ook voor 67 jaar energie gekocht kan worden á 25 euro bij de stadsverwarming in Ede.  Als je vastrecht negeert tenminste. Ik vroeg me af wat de kosten zouden zijn voor installaties zoals stadsverwarming, gas-CV en warmtepomp bij 6 GJ per jaar waarbij je wél het vastrecht meeneemt. Hier volgen mijn krabbels.

Stadsverwarming
Aanleg radiatoren: P.M.
Aansluitkosten: €895 (eenmalig)
Vastrecht: €468
Energiekosten: €150
Prijs per GJ: €103

Gas-CV
Aanleg radiatoren: P.M.
Aansluitkosten: €895 (eenmalig)
Huur ketel: €408
Vastrecht: €115
Gasleveringskosten all-in: €135
Prijs per GJ: €110

Warmtepomp
Aanleg vloerverwarming: P.M.
Aansluitkosten: €798 (eenmalig)
Afschrijving: €667
Vastrecht all-in: €240
Elektriciteitskosten: €-249 <= huh?
Prijs per GJ: €110

Infraroodpanelen
Aanleg stopcontacten: P.M.
Aansluitkosten: €798 (eenmalig)
Afschrijving: €150
Vastrecht all-in: €240
Elektriciteitskosten: €-17 <= huh?
Prijs per GJ: €62

Huh?

Dit gaf mij wel even te denken.  Er staat namelijk iets heel geks in: negatieve prijzen voor electriciteit.  Hoe komt dat?  Dat komt omdat ik bij alle vier de opties exact hetzelfde heb gedaan: alle kosten optellen en verdelen over het verbruik voor verwarming.  Bij elektriciteit is het verbruik zo laag dat je geld terug krijgt als gevolg van de energiebelastingkorting.  Maar in werkelijkheid wordt zo'n gas, warmte of elektriciteitsaansluiting natuurlijk voor meer dingen gebruikt.  En dat roept het idee op van het zogenaamde marginale rendement.

Marginaal Rendement

Het marginaal rendement zegt iets over wat de kosten zijn als je iets toch al hebt, en er dan meer gebruik van gaat maken.  Dus: je hébt al een auto, wat kost die extra kilometer dan?  Dat principe kan je natuurlijk ook toepassen op verwarmingsinstallaties: je hébt al elektriciteit, wat kost die ene kWh extra dan?

Waarom deze vraag zich zo sterk opdringt is natuurlijk niet alleen vanwege die negatieve getallen hierboven.  Je kunt namelijk ook heel duidelijk zien dat de vaste kosten de prijs per eenheid energie (GJ) gaan domineren (bij alle opties). Dus als je wat aan die prijs per eenheid wilt doen moet je het in de vaste kosten zoeken. En dus niet in een beter rendement van de warmtepomp, want die telt maar voor een klein deel mee.

Wat als je nu eens een aansluiting in het geheel kan voorkomen? Dus geen gas, geen stadsverwarming, maar alles elektrisch?  Omdat je die electriciteitsaansluiting toch al hebt verhoog je het rendement ervan door er nog meer gebruik van te maken.  Eens zien wat dat oplevert voor de twee elektrische opties waarbij we 23 cent rekenen per kWh:

Warmtepomp
Aanleg vloerverwarming: P.M.
Aansluitkosten: €798
Afschrijving: €667
Vastrecht all-in: €0
Elektriciteitskosten: €110
Prijs per GJ: €129

Infraroodpanelen
Aanleg stopcontacten: P.M.
Aansluitkosten: €798
Afschrijving: €150
Vastrecht all-in: €0
Elektriciteitskosten: €384
Prijs per GJ: €89

Het is natuurlijk krom dat door die energiebelastingkorting de prijzen eerst lager waren.  Maar voor de rechtlijnigheid van de vergelijking was dat noodzakelijk.  Je kunt de vier eerste berekeningen opnieuw maken maar dan:

  1. Zonder energiebelastingkorting te rekenen.
  2. De vaste kosten voor gas ook te verdelen over koken en warm water.
  3. Warm water bij alle opties meenemen.
  4. Gebruik van zonnepanelen waardoor de elektriciteitsprijs halveert.
Die berekeningen laat ik even over als oefening voor de lezer.

Ein letztes Glas im Steh'n

Hierboven staan nog een paar P.M posten: pro memory.  Wat zou het aanleggen van vloerverwarming kosten? En hoeveel het maken van een aantal extra stopcontacten? En wat zou de milieulast van dit alles zijn?  In hoeverre wordt de milieulast vertegenwoordigd door de prijs bij deze opties?

Ik denk dat ik mijn keuze gemaakt heb.


Gebruikte Info:
Lokatie: Ede
Netbeheerder: Liander
Gas en electra: Greenchoice
Stadverwarming: Ede (bij de aansluiting kan je vreselijk gepakt worden door de zogenaamde "rentabiliteitsbijdrage". Dit is een extra bedrag voor aansluiting, waarvan de bedoeling is dat je dat bedrag uitspaart door minder geld te besteden aan isolatie. Dit bedrag kan flink oplopen afhankelijk van de boeven waar je mee te make hebt.  Ik neem dit bedrag hier niet mee.)
1 GJ = 190 m3 gas
Warmtepomp: €10.000, afschrijving in 15 jaar, geen rente. COP = 3,5
Elektriciteit: 23 ct
IR-panelen: 5 x 600 Watt, a €300, 10 jaar afschrijving, geen rente


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten