zaterdag 27 juni 2015

Cijfers en Letters

Deze bijdrage aan Grijzemassa is van Ralf van Tongeren (duurzame-architect.com), de architect van het @Hennephuis.

Cijfers en Letters

"Ik heb een hele goede woning ontworpen alles is Rc 10", "deze woning is erg comfortabel, hij gebruikt maar 15kWh/m2 per jaar", "met ons ventilatiesysteem realiseert u een EPC winst van wel 0,35! Comfort gegarandeerd"

Je voelt je goed, zit lekker in je vel...

Een van mijn favoriete bezigheden is, zoals voor vele Nederlanders een flinke boswandeling maken. Eén van mijn favoriete plekken is de Veluwe zoom. De voorpret begint al bij het informatiecentrum van Natuurmonumenten met haar ecologische tuin. Wat een plezier om daar al rond te lopen om daarna minstens 10 km te lopen. Heerlijk die rust, vrijheid, frisse lucht. Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent van een boswandeling. Je voelt je goed, zit lekker in je vel... Een comfortabel gevoel. Is er ooit de noodzaak geweest dat gevoel te kwantificeren? Mensen zeggen toch: vandaag voel ik me goed en niet vandaag ben ik 36,8 graden met een bloeddruk van 120/80? Zo is het ook met hetgeen een goede, comfortabele en gezonde woning in de kern definieert. Wat voor gevoel geeft het je, hoe voelt de ruimte aan.

Wat een ervaring was dat mensen!

Als architect heb ik een andere relatie tot getallen gekregen toen ik voor mijzelf begon. Na de nodige onderzoeken waar je met je eigen bureau aan wilt gaan werken kwam ik al snel uit bij het bouwen met natuurlijke materialen (voor de goede orde daar versta ik onder hout, stro, vlas, hennep, leem etc.). Ter voorbereiding ging ik een zomer meewerken aan een boerderijrenovatie waar gewerkt werd met stro, houtvezel en leemstuc. Een aantal ruimtes waren al klaar. De "nieuwelingen" mochten van de eigenaresse wel even een kijkje nemen in die ruimtes. Wat een ervaring was dat mensen! De kamers voelde totaal anders aan dan ik ooit had ervaren. Logisch ik was nog nooit een woning geweest die gebouwd was met natuurlijke materialen. Ik kan het ook niet kwantificeren of wetenschappelijk verklaren wat hét precies is. Ik kan het alleen omschrijven met een gevoel, het gevoel dat je hebt als je in een bos wandelt en bij jezelf denkt: wat voel ik me toch heerlijk!

Zo ik laat expres even wat returns voor u de lezer om dat gevoel in uw gedachten naar voor te halen voor ik verder ga. 

een uniek samenspel van verschillende factoren

Heb ik dan iets tegen getalletjes? Helemaal niet maar ik ben me bewust dat het slechts indicatoren zijn van, of mogelijke verklaring waarom het ene gebouw goed voelt en het andere niet. Dat is en zal ook per persoon verschillen. Een mooi illustratief voorbeeld is een onderzoek naar de werking van kalkhennep door de University of Bath. Hun abstract vormde het gegeven dat mensen die in een kalkhennep huis wonen aangaven dat ze zich erg comfortabel voelen in hun huis: uniforme ruimte temperaturen, aangename luchtvochtigheid en een laag energie verbruik. Puur op wetenschappelijke gronden van o.a. de U-waarden zou je dit niet meteen verwachten. Sterker nog vanuit een statische benadering zouden deze huizen slechter moeten scoren op energiegebruik dan hun bakstenen evenknie. Onderzoekers kwamen er achter dat er niet één duidelijke eigenschap van het materiaal was aan te wijzen die dit verklaarde maar juist een uniek samenspel van verschillende factoren.

Kalkhennep maximaal een Rc van 6,5 zegt u?

Dit is, in mijn bescheiden mening waar menigeen die weer eens een getalletje poneert compleet aan voorbij gaat. Comfort is een samenspel van factoren die ook nog eens voor elk individu anders zijn dat valt niet te vangen in één enkel getal. Misschien niet vreemd in het huidige communicatietijdperk van 144 tekens om de boodschap zo simpel mogelijk te houden maar het vervelende is dat het vaak een eigen leven gaat leiden en veel mensen waar we voor bouwen (zowel de particulier, de woningbouwvereniging, gemeente maar ook menig collega architect of bouwkundige) niet meer voorbij het getal (kunnen) kijken als het op het comfort en gezondheid van de woning aankomt. "Kalkhennep maximaal een Rc van 6,5 zegt u? Ooh nee dan is het niets voor ons wij willen bouwen met minstens Rc 8,0!" 

Een mooie toekomst!

Gelukkig zijn er steeds meer mensen zoals Erik die zich dat ook beseffen. Steeds meer zoeken ze elkaar op bij bijvoorbeeld Strobouw Nederland, Kalkhennep Nederland of Greendeal biobased bouwen. Steeds meer mensen halen graag de natuur in huis, we gaan een mooie toekomst tegemoet.

Ralf van Tongeren - Duurzame Architect
Geen opmerkingen:

Een reactie posten