dinsdag 30 juni 2015

Het duurzaamste huis van Nederland?

Is ons huis het duurzaamste van Nederland? Gezien de toenemende belangstelling lijkt het er wel een beetje op. Toch wil ik die eer niet ontnemen aan anderen die ons voorgegaan zijn. Ik ben niet de eerste of enige met verregaande ideeën omtrent duurzaam bouwen.

Wat is er dan zo uniek aan ons bijna-huis?

Uniek

Het unieke van ons Hennephuis zit hem in de combinatie van uitgangspunten:
  1. Super energiezuinig: passief, laagenergie, hoe je het noemen wilt.
  2. Gezond binnenklimaat: ademend, geluiddempend.
  3. Zeer lage milieubelasting voor, tijdens én na de bouw.
  4. Gebouwd in opdracht, door een professionele aannemer (geen hobby).
  5. Ontworpen voor de bewoner (niet voor de techniek).
  6. Tegen dezelfde kosten als een ouderwets huis.

Energieverbruik

Er is veel aandacht voor energieverbruik.  Dat zie je terug in de steeds strenger wordende EPC voor woonhuizen, in alternatieven zoals PHPP en de nieuwe NZEB.  Deze richten zich echter zo sterk op energie, dat het resultaat vaak een luchtdichte plastic zak is die zeer zorgvuldig moet worden geventileerd omdat het anders fout gaat. We kennen toch de Vathorstzaak?

Gezondheid

Gezond bouwen is vaak iets van alternatievelingen. Het raakt aan de geitenharen sokken en baarden die bouwen met stro en waterloze toiletten. Niet iets voor gewone mensen. Gek eigenlijk, want gezondheid mag vaak alles kosten: gezondheid voor alles, toch?  Maar die ventilatiekieren onder de deuren stoppen we liever dicht want dat tocht, en verder is de interesse in een gezond binnenklimaat bij de gemiddelde bewoner bijna nul is mijn ervaring.  Toch vinden we gezondheid zo belangrijk dat het een uitgangspunt voor de bouw is geworden.

Eerlijk

Een curieus punt is het energieverbruik gedurende de bewoning in vergelijking met het energieverbruik dat voor de bouw nodig is.  Zie ook mijn vorige blog over elektrisch verwarmen. Een laag energieverbruik huis scheelt in de portemonnee maar wat kost dat anderen? De Limburgers die de Sint Pietersberg zien verdwijnen voor ons beton? Arme sloebers in Verweggistan die kostbare metalen voor ons delven?  Of ijskappen die verdwijnen door o.a. ons gigantische staalverbruik?

Al die punten combineren en een huis ontwerpen en bouwen wat én weinig energie kost om te bouwen, én gezond is om in te leven, én weinig energie nodig heeft tijdens het gebruik, dat is alleen maar voor hobbyisten, wereldverbeteraars en andersoortige alternatievelingen weggelegd.  Of toch niet?

Geen hobby

Het Hennephuis wordt ontworpen door een professionele architect en zal worden gebouwd door een professionele aannemer.  Het wordt een gewoon huis met alles zoals je dat verwacht van een gewoon huis: normaal toilet, bad, douche, verwarming, keuken, enzovoorts.  De techniek dringt zich niet op, je hoeft niet zuinig aan te doen, je kunt gewoon leven.  Daarnaast wordt het ook in een gewone tijd gebouwd, onder garantie en met gewone bouwvergunning en verzekeringen.  Niets bijzonders.

En wat kost dat dan allemaal?

Niets meer!  Sterker nog, ons zeer beperkte budget was een sterke aanleiding om het zo te doen. De afzonderlijke delen zoals fundering, gevels en daken zijn vergelijkbaar in prijs.  En we besparen enorm op de installaties: geen radiatoren of vloerverwarming nodig.  Geen CV-ketel of warmtepomp en geen ruimte om dat allemaal te herbergen.  Dat geld steken we dan in drie-dubbel glas.  Dat kost wel degelijk meer, maar verdient zichzelf terug.

Het huis kost dus niets meer om het zo te bouwen dat het energieverbruik daarna zeer laag tot nul is. Of anders gezegd: het kost niets extra om je leven lang kosten te besparen.  En dan hebben we het over een besparing van honderden euro's per maand.  Wat wil je nog meer?  Oh ja, gewoon door een aannemer gebouwd, snel en goed.

Hoe krijg je dat voor elkaar?

Hoe doen we dat? Door agile te werken: in vertrouwen en interactief.  Dat doe ik met mijn (IT-) bedrijf Seecr al 13 jaar, en Winfried Molthoff (aannemer) en Ralf van Tongeren (architect) al hun hele leven.  Alleen heet het nu 'Scrum'.  Daarover een blog apart!

[EDIT 4/2016: Ons vertrouwen is grof beschaamd door de aannemer. Het is verstandig verder te lezen voordat je conclusies trekt.]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten