zaterdag 13 juni 2015

Wat is duurzaam? Zoek de satisfier!

Als je het over duurzaam hebt denkt niet iedereen hetzelfde.  Er zijn mensen die voornamelijk aan een laag energieverbuik denken.  Er zijn er ook die vooral milieubelastende materialen willen voorkomen. En weer anderen denken aan flexibel gebruik van een gebouw in de toekomst.

Maar wat is eigenlijk de satisfier? Waar worden we nu echt blij van als we een nieuw huis betrekken? Laten we eens beginnen met de punten die we belangrijk vinden.

1. Het energiegebruik moet laag zijn. Op deze manier dragen we bij aan een verminderde belasting van onze leefomgeving.  Dan voorkomen we CO2-uitstoot en andere schadelijke stoffen.  Tegelijk willen we zeer lage tot geen woonlasten, nu en in de toekomst.  Nu omdat we al ons geld er in steken, later omdat sparen voor een pensioen om straks de energierekening te kunnen betalen een hele sneue bezigheid is: je spaart je krom, tegen een laag rendement.  

2. De energieinvestering moet laag zijn. Dit betekent dat het huis niet enorm veel energie mag kosten om te maken. Dat is een spannende, want met een zeer laag gebruik (zie 1.) is de energieinvestering snel groter dan het energiegebruik van enkele decennia. In perspectief: voor €10.000 kan ik, bij een gebruik van 6 GJ/jaar, voor 67 jaar energie kopen à €25/GJ. Dat is een probleem, want zeer-energiezuinige huizen hebben vaak installaties die tweemaal zoveel kosten. (En overigens denk ik dat de energieprijzen zullen dalen; die van elektriciteit dan.)

3. Het moet gezellig zijn. De architectuur moet ten dienste van de mensen staan. Een huis bouwen om de goedkoopte, om de techniek, om de besparing of elke andere reden anders dan bewonerswelzijn wordt een slecht huis wat bij de eerste de beste gelegenheid afgebroken zal worden.  Wij willen er nu en straks niet alleen in schuilen tegen de regen, maar er ook in leven.

4. Het binnenklimaat moet gezond zijn. Dit betekent dat de lucht zuiver moet zijn: niet te veel CO2, radon, stof, vocht en geluid.  Ook licht is van groot belang voor een gezonde dag-cyclus van mensen. Aangezien ik zelf een aardige winterdip heb let ik hier extra goed op.

5. Het huis moet flexibel zijn.  Een mensenleven is steeds anders: alleen, samen, kinderen, een logée, hulpbehoevende ouders, werk aan huis, ouder worden, het stelt steeds andere eisen aan je woning. Het zou mooi zijn als je huis je daarin mogelijkheden biedt.  Dus flexibel indeelbaar, drempelloos, levensloopbestendig. 

6. Het huis moet lang mee gaan.  Slijtvaste en stevige materialen die een lange levensduur hebben zijn erg belangrijk.  We bouwen een huis wat minstens 100 jaar moet blijven staan.  Een huis moet geen wegwerpartikel zijn.  Je investeert zeer veel tijd, geld én energie in iets en dat moet meerdere generatie meegaan.

7. Het afval moet recyclebaar zijn.  Het huis zal er niet voor altijd staan en als de tijd gekomen is om het af te breken moeten we niet blijven zitten met afval wat schadelijke stoffen bevat, of afval wat niet opnieuw gebruikt kan worden.  Het puin van vandaag is alleen nog bruikbaar om onder wegen te leggen omdat beton en steen alleen maar degradeert en nooit meer in de gebruikscyclus terecht komt. Zou het niet mooi zijn als het afval van het huis ófwel direct hergebruikt kan worden, ofwel als compost over de hennepvelden gestrooid kan worden?

Eigenlijk zijn alle punten, op één na, echte dissatisfiers; punten waarop je het alleen maar kunt verknoeien. Er is maar één satisfier; een punt waarop je het beter kunt doen en meerwaarde bieden. Over welke heb ik het?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten