vrijdag 31 juli 2015

We zakken door de grond...

Soms zou je dat willen - door de grond zakken - maar in dit geval toch liever niet.

Het kavel was een groot gat

Een stijle helling
Het kavel was nogal een gat, en dat moest opgevuld worden. In augustus 2014 was het nog een stijle helling begroeit met boompjes. Daar moest nog wel een meter of drie zand op voordat er gebouwd kon worden.

Zand opbrengen

Zo'n gat vullen met los zand gaat niet zomaar. Hoewel ik daar geen verstand van had heb ik toch maar even wat ingelezen over het verdichten van bouwgrond. Het bleek al snel dat het prima mogelijk is om op opgebracht zand te bouwen, als je maar:
  1. In laagjes van circa 30 centimeter tegelijk opbrengt.
  2. Netjes opgehoogd
  3. Elk laagje goed aanstampt, duwt of trilt.
Afgelopen voorjaar is er af en aan gereden met kiepwagens met zand en een sjofel reed het allemaal netjes vast. Een paar weken geleden zag het er een stuk beter uit. Heel leuk om je grond te zien.

Sonderingen

Om de fundering te kunnen berekenen is er een sondering gedaan. Met een groot machien wordt er een pen de grond in geduwd terwijl wordt gemeten hoeveel weerstand dat geeft. Dat doen ze op minimaal twee plekken, en dat geeft dan een idee van hoe draagkrachtig de bodem is.

De uitslag

Het resultaat bestaat uit een grafiek waarin te zien is hoeveel kracht er nodig was om tot een bepaalde diepte te komen.  Hiernaast is goed te zien dat er net onder 21 meter NAP een enorme sprong is: daar gaat de rode lijn horizontaal naar rechts.  Dat is goed. Mooie stevige grond, daar op de bodem van het gat.

Alles boven 21 meter is aanzienlijk minder goed.  De twee pieken rond 21,2 en 23 meter NAP zijn prima om te bouwen, maar daartussen zit een laag die erg matig verdicht is, met als 'dieptepunt' de zak op 22 meter NAP.

Wat nu?

Het grafiekje hiernaast heb ik gestuurd aan de Grondbank Ede met de vraag: "Mij lijkt zo rond 22 NAP een behoorlijk pak wat wel beter zou kunnen. Wat denk jij er van?".  Hierop kwam prompt de volgende reactie: "het valt ons ook wat tegen aangezien er volop verdicht is, het gaat maar om een laag van een kleine meter die niet voldoet maar hij wel tussenin de beter verdichte lagen. We zullen de afweging moeten maken tussen extra gaan verdichten/grondverbetering of korte paaltjes."

Afspraken

Tijdens de onderhandelingen met de makelaar had ik als één van onze eisen in het contract laten opnemen: "Aanvullend zijn partijen overeengekomen dat de grond voldoende verdicht is zodat fundering op staal mogelijk is."  De kreet "op staal" betekent "op zand", en op palen is natuurlijk niet op zand. Dat artikel had ik laten opnemen om te voorkomen dat we met de kosten van het heien van palen zouden worden geconfronteerd.

Hoe nu verder?

De Grondbank heeft dus erkent dat het niet in orde is en gaat het nu opnieuw doen.  Daar ben ik erg blij mee, want ze waren er open en eerlijk over en zeiden dat een tevreden klant ze wel wat waard is. Het had natuurlijk ook heel anders kunnen gaan...

Maandag a.s. (3 augustus) gaat de sjofel aan het werk.  Alles wordt afgegraven en in lagen opgebracht. Deze keer komt er naast de sjofel ook een trilplaat aan te pas en wordt er "ingewaterd". Van elke laag wordt met de hand een sondering gedaan zodat aan het einde een sondering van het gehele pakket beschikbaar is.  Ook heb ik gevraagd om de grond gelijk op de goede hoogte voor de onderkant van de fundering af te leven en de laag zwarte grond maar achterwege te laten.  Dat was ook geen probleem.  Top geregeld!

Wordt vervolgd

Maandag a.s. heb ik vrij en ga ik natuurlijk kijken. De resultaten zal ik hier weer melden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten