vrijdag 4 september 2015

Het Hennephuis is een Woon-huis

Wat voor huis wordt het?

Dat vragen mensen regelmatig. Op de site van de Duurzame Huizen Route kan ik kiezen:

 • Energiezuinige woning
 • Zeer energiezuinige woning 
 • Nulenergiewoning
 • Plusenergiewoning
 • Passiefhuis
 • Ecowoning
 • Gebouw met eco-componenten
 • Houtskeletbouw
 • Strobalenbouw
 • Aardehuis

Hennephuis staat er niet bij, maar wat ik écht mis is: Woon-huis.

Architectuur volgens Christopher Alexander.

Ons eerste doel is steeds geweest om een huis te bouwen waarin je zo fijn mogelijk kunt wonen. De architect Christopher Alexander heeft onderzoek gedaan naar terugkerende situaties in steden, straten en huizen die mensen een prettig gevoel geven. Daar kwamen 253 patronen uit die hij heeft opgeschreven in een heel leesbaar boek: A Pattern Language, Towns Buildings Construction - Alexander, Ishikawa, Silverstein - New York Oxford University Press 1977. (Ook in het Nederlands vertaald in 1995).

Een paar voorbeelden van patronen

Waar moet je dan zoal aan denken? Hier volgen een paar korte voorbeelden.

Positive outdoor space zegt iets over de vorm van de buitenruimtes zodat ze prettig zijn. In het kort: vermijd L-vormen en zorg dat je vanaf elk punt langs de rand de rest van de rand kunt zien.

Indoor sunlight beschrijft waar je rekening mee moet houden om direct zonlicht toe te laten. Van zonlicht worden mensen blij (wij zeker!) en het zorgen voor directe straling hier en daar maakt dat het huis opleeft.

A room of one's own is belangrijk om iedere bewoner een eigen plekje te geven, al is het nog zo klein. Het hoort bij mensen om een stukje te hebben waarvan ze hunnen zeggen dat het van hen is.

Opening to the street zegt dat je contact moet kunnen houden met de sociale omgeving om je heen en dat je tegelijkertijd ook je moet kunnen terug trekken. Het keukenraam op de straat dus, en de woonkamer naar achteren.

Car connection gaat in op het feit dat vrijwel iedereen met de auto overal naar toegaat, maar dat met de auto thuis komen vaak slecht geregeld is: de parkeerplaats ligt niet gunstig bij de voordeur en de achterdeur wordt gebruikt.  Dat verstoort de "intimicy gradient" (verloop van publieke naar privé ruimte) en de "entrance transition" (de innerlijke overgang die je ondergaat als je naar binnen stapt: van rumoer naar rust).

Window Seats

De "vensterbank" wil ik er graag uit lichten want hier hebben we echt ons best op gedaan. Als je het wel eens ergens gezien hebt weet je het: je moet er zitten. Het licht, de beslotenheid, de zon, het uitzicht en de verbinding met zowel binnen als buiten, het trekt mensen aan.  We hebben de ramen laag gemaakt, ongeveer 40 cm, de muren dik en de ramen ver naar buiten zodat er ruimte ontstaat om te zitten. Het is prachtig zoals Alexander dit patroon beschrijft, en we hopen dat het lukt!

Eenvoudig maar wel doordacht

Het Hennephuis is een huis zo eenvoudig als een kind het zou tekenen. Geen prijzen-architectuur, geen grandeur of protserigheid naar bezoekers maar wel zorgvuldig ingedeeld met aandacht voor het welzijn van de bewoners. Kom ook dat maar eens bekijken op 7 of 14 november.

1 opmerking:

 1. Interessant, het is bijna een soort westerse Feng Shui zo. Kende het boek niet, maar zal het eens bestellen. Lijkt me geweldig om een huis helemaal naar eigen inzicht te vormgeven. Een droomhuis heb je dan.

  BeantwoordenVerwijderen