vrijdag 9 oktober 2015

De Kalkhennep Tsunami

Afgelopen dagen hebben we hennep gestort in de buitenmuren van het Hennephuis. Circa 50 kuub moet er in. We zijn vorige week woensdag rond 11h30 begonnen met de eerste stort en hebben aansluitend donderdag, vrijdag, dinsdag en woensdag gestort. Morgen, vrijdag zal er weer gestort worden.  We zijn dan aan de bovenste rand toe. Misschien krijgen we het wel af...

Logistiek

Winfried en Erik hebben veel gediscussieerd over de logistiek: hoe krijg je het zo snel mogelijk er in? Winfried is de man van de productie draaien en aanpakken, Erik let vooral op efficiëntie. Neem dat samen en het resultaat is verbazingwekkend.

Ervaring ervaring...

Toen was het avond, de eerste dag.
Het was duidelijk te merken dat Molthoff ervaring heeft.

[EDIT 4/2016: Het is raadzaam de rest van de blogs te lezen; Conclusies kunnen voorbarig zijn.]

De nieuwe menger werd gelijk uitgeprobeerd tot maximale vulling. Wat een bak kalkhennep komt daar uit! Toch bleek de uiteindelijke productie het hoogst bij niet volledig vullen. Dat heeft vooral te maken met hoe snel je hem leeg kunt krijgen. Dat bepaalt immers hoe snel je weer opnieuw kunt beginnen. En hoe snel je hem leeg kunt krijgen is weer afhankelijk van hoe snel je het spul op z'n plek krijgt en hoe snel je het kunt aanstampen. Verse kalkhennep kan je niet te lang laten liggen.

Het Optimum

Uiteindelijk bleek met vier mensen stampen en één of twee draaien het optimum bereikt. Dan heb je nog twee man nodig die steeds bezig zijn met de kisten verzetten.  Dat bleek een bottleneck. Toen de timmerman een weekje naar Berlijn ging werd het lastiger.  Dat bleek echter niet echt een probleem, want niet alle dagen kunnen we zoveel mensen krijgen.  Vandaag bijvoorbeeld heeft Erik met Lesley alleen maar aan de kist gewerkt terwijl Winfried vast de moerbalken en kinderbinten in ging meten. Zo is alles weer klaar voor de tsunami aan kalkhennep morgen.

Efficiënt

Erik vindt het vooral belangrijk dat alles efficiënt verloopt. Dat leverde leuke discussie op en de waarheid vind je dan meestal ergens in het midden. Bijvoorbeeld over de loopafstanden kort houden, alleen de kalkhennep tillen en niet jezelf en niet steeds overhevelen, niet tegen elkaar in lopen, niet hoeven wachten en al helemaal niet morsen. Er of dat gelukt is? Nou en of! Er ging 10 kuub per dag doorheen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten