zaterdag 3 oktober 2015

´Never afraid to try´

Hoe leg je een eerste steen van een nieuw huis, als het bouwmateriaal kalkhennep is?


Zo dus. Met een zwaai, gestort tussen het tijdelijke beschot.

Op woensdag 30 september 2015 klaarden de ouders van bouwheer Erik Groeneveld uit Ede de klus. Hij zelf staat in het midden. En ik was erbij om deze historische foto te nemen.

Historisch, hoezo?
Hoe zeker weet ik dat dit een historische foto is? Omdat kalkhennep een veelbelovend biobased bouwmateriaal is, dat, beoordeeld op haar kwaliteiten zoals isolatiewaarde, technische eenvoud en kleine ecologische voetprint, alles in zich heeft om op grote schaal toegepast te kunnen worden. Zonder hopen bouwafval. Zonder gezondheidsschade voor bouwer en bewoner. Sterker nog, het wordt een damp-open, dus gezonde woning. Kom daar maar eens om in een bouwwereld die het ´ik hoef er niet in te wonen´ nog zo gemakkelijk uit de mond laat rollen. Een industrie die nog lang niet klaar is met het opruimen van asbest, en alweer volgende milieu- en gezondheidsproblemen schept, door de toepassing van steenwol, glaswol en ´isolatieparels´.

Wikipedia-ready
Als straks Eriks huis er helemaal staat (met nog meer visionaire ontwerp-verrassingen), hoop ik dat´kalkhennep´ een eigen page op Wikipedia heeft gekregen. Zodat mensen met de wens om in een gezonde woning te wonen, doelgericht, eerlijke en objectieve informatie kunnen vinden. Ik vermoed dat Erik daar best een bijdrage aan wil leveren. Hij is met deze blog al aardig op weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten