woensdag 24 februari 2016

Het Dak van Vlas

IsoVlas arriveert.

Een dak van vlas

Het dak van het Hennephuis is een dak van vlas. Vlas is naast Hennep één van de veelbelovende materialen voor de bouw. We gebruiken van de hennep met name de houtige binnenkant van het stro, maar van vlas gebruiken we juist de vezels. Bij IsoVlas maken ze daar dekens van en die stoppen ze weer in het dak.

Rc 9

Het mooie van vlas is dat het licht is en kan op vergelijkbare wijze als andere isolatiewol in prefab dakelementen verwerkt worden. En niet tenminste: je kunt het zo bestellen bij IsoVlas, tot een isolatie waarde Rc van maar liefst 9. Hennepwol zou helemaal mooi geweest zijn, maar dat is nog niet leverbaar in prefab elementen.
Het einde van de eerste dag.

Vertraging

Nu was het volgens de aannemer erg ingewikkeld: een zelfdragende schildkap. Het duurde dan ook wat langer voordat hij het helemaal uitgewerkt had. Die vertraging verergerde natuurlijk het probleem van de te natte hennepmuren. Normaal zet je met kalkhennepbouw namelijk éérst de kap en dan de muren. Nu stonden onze muren al maandenlang in het natte najaars- en winterweer. Maar toen was het dan allemaal uitgewerkt en kon de kap besteld worden.

Eindelijk

Schade door de hijsstroppen.
We waren erg blij toen 15 december om 9 uur twee vrachtwagens van IsoVlas verschenen. Ze leveren het heel professioneel aan: keurig genummerd zodat je het zo volgens het legplan kunt afpakken en neerleggen. En alles netjes verpakt en afgeschermd tegen de regen.

Om 13 uur takelde de kraan het eerste element naar boven en om 16 uur zaten de eerste vier elementen van het middenstuk er op.

Het zat niet mee. De stroppen van de kraan waren in de elementen geschoten waardoor het spinvliesfolie gescheurd was. Verder bleek het ook heel moeilijk om de lange tellerkop-schroeven door de elementen in de muurplaat te krijgen. Er zitten er nu een paar in, de rest volgt aankomende zaterdag (27 feb).

De lastige hoekkeper.
De volgende dag werd verder gegaan met de voor- en achterkant. Omdat het een volledig symmetrische schildkap betreft houden de delen elkaar staande. Er was een lange hulpkeper voorzien die tijdens het takelen de schuine hoekdelen moest ophouden zolang het tegenoverliggende deel er nog niet ingetakeld was.

Te klein....

Helaas bleek dat de hoekkeper te dun was doorgegeven: 9 cm dik, terwijl de kepers 7 cm dik zijn. Er zat dus een gat van 2 cm rondom de hoekkepers.

Alles netjes uitgelegd op de grond.
En alsof dat nog niet genoeg was bleek ook dat alle kopse delen te kort waren. Gelukkig hebben we een inventieve aannemer, en die monteerde langs de hoekkepers aanvullende latten, en aan de onderkant van de dakelementen een steigerplank. Daarmee was de hoekkeper bijna helemaal dicht.

Legpatroon

Tijdens het werk bleek het toch wat lastig om de werkvolgorde van Isovlas aan te houden, dus zijn alle dakdelen netjes uitgelegd op het kavel tegenover ons. Vanaf daar konden ze in de gewenste volgorde naar boven getakeld worden. Wel jammer was dat dit wat viezigheid aan de afwerking aan de onderzijde opleverde, maar dat konden we laten drogen en dan er weer afschuren volgens de aannemer.

Klaar!

Het dak zit er op!
Na vier dagen, nét voor kerst, zat het dak er dan eindelijk op! Wat een rust gaf dat. Niet meer al dat water op de vloer en in de muren waardoor ze gingen schimmelen. Super! We konden allemaal van onze welverdiende Kerstvakantie gaan genieten. Weer verder in 2016!

Of niet...

Helaas bleek onze vreugde van korte duur. Het regende en het dak bleek aan alle kanten te lekken. De plassen stonden op de vloer en de verse watergedragen constructieschuim drupte van tussen de spleten uit. En de vlas werd nat.

Een plasje schuim.
Onmiddellijk de aannemer gebeld, maar die nam niet op. Toen IsoVlas maar om raad gevraagd. Die is ter plekke komen kijken op zijn vrije dag. Chapeau! Op advies van hem hebben we het dak toen afgedekt met plastic. Omdat er twee weken niet gewerkt zou worden was dat het verstandigste. Dat was een aardige klus, we zijn er twee halve dagen mee bezig geweest. En best eng; zo'n dak is dan toch opeens best hoog en dan zit je daar op de nok.

Ideaal is het niet, want dat plastic ademt niet, maar het zal maar voor twee weken zijn, dan zal de aannemer direct verder gaan met de pannen leggen.

Onze circustent.
Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten