woensdag 31 augustus 2016

Wat is dat nu met stadsverwarming?

Stadsverwarming heeft wat nadelen die bij veel mensen niet bekend zijn. Ik probeer ze hier toe te lichten door stadsverwarming te vergelijken met de CV thuis.

Moderne centrale verwarming (CV) maakt gebruik van een heel slimme (gas-)ketel met een rendement van meer dan 100%. Steeds vaker worden de leidingen geïsoleerd en worden speciale lage temperatuur-radiatoren toegepast.

Wat doet zo'n ketel nu eigen om efficient te werken?

1. Zo laag mogelijke temperatuur. De ketel meet de benodigde warmte en regelt de temperatuur van het water zo laag mogelijk. Dat bespaart namelijk energie.
  De stadsverwarming doet dat niet, want het is nooit van te voren bekend wie er waneer onder de douche wil, en dus moet de stadsverwarming ten alle tijden de minimale temperatuur van 70º stoken.

2. Een CV-ketel schakelt de pomp uit op het moment dat er even geen warmte nodig is. Dat bespaart flink wat stroom.
  De stadsverwarming pompt continue door want het is nooit van te voren bekend wie er wanneer en waar onder de douche wil, en dus moet er te alle tijden heet water rond gepompt worden, ook als er niemand gebruik van maakt.

3. Een huis isoleer je met circa 10 cm isolatie. Binnen is het 20º, buiten 0º, dus het verschil in temperatuur is 20º. De buizen van de stadsverwarming liggen in de grond waar het altijd 10º is. Het water is altijd 70º, dus het verschil is 60º. Dat is driemaal zoveel als bij je huis. Is de isolatie dus ook driemaal zo dik? Nee, stadsverwarmingsbuizen zijn geïsoleerd met slechts een paar cm isolatiemateriaal. Er gaat dus minstens driemaal zoveel warmte verloren als bij een huis. En dat is nog maar het begin.

4. En architect houdt bij het ontwerpen van een huis altijd rekening met de vorm en de hoeveelheid warmte die door de gevels naar buiten stroomt. Een huis in de vorm van een bol is dan optimaal omdat daarbij het oppervlak waardoor de warmte van binnen naar buiten stroomt minimaal is. Een langgerekt huis met verschillende vleugels verliest veel meer warmte, laat staan een zeer lang gerekt rond Hobbit-hol.
  Stadsverwarming bestaat uit zeer lange en zeer dunne buizen. Eigenlijk is dat nauwelijks goed te isoleren. De oppervlakte waardoor de warmte naar de grond weg kan is namelijk gigantisch. En de verliezen dus ook. Als er een buis onder de stoep doorloopt, bevriest die 's winters niet!

5. Een CV-ketel bevat slimme technieken die werkelijk alle warmte uit het gas halen. Die technieken zitten niet in een stadsverwarming, want op zo grote schaal zijn die te duur, te moeilijk of om andere redenen onmogelijk. Het rendement van een CV is dus zo'n 107%, dat van een stadsverwarming komt vaak meer in de buurt van een ouderwetste ketel met een rendement van 50%. De helft gaat de lucht in.

Samengevat: stadsverwarming verspilt veel energie. Bij het opwekken van warmte wordt al energie verspilt omdat het rendement niet hoog is. Daarna wordt er veel energie verspilt doordat de buizen lang en dun en slecht te isoleren zijn. En omdat het water altijd heel heet moet zijn verergert dat het ook nog eens. En tenslotte de (enorme) pompen die dag en nacht moeten draaien.

Stel je eens voor wat er 's zomers gebeurt: er is niet of nauwelijks warmte nodig, maar toch moet de stadsverwarming op maximale temperatuur water blijven rondpompen. Je weet immers nooit wanneer er iemand wil douchen. Doordat het warmteverbruik s' zomers zeer, zeer laag is, zijn de verliezen door de leidingen (de grond blijft 10º 's zomers) nog hoger dat dat verbruik.

Stadverwarming is alleen handig als je écht heel veel warmte óver hebt (dus niet opwekken!), én je kunt heel veel warmte tegelijk naar één punt brengen, zoals een kas, een zwembad, of een fabriek.

Voor woonhuizen is het niet toepasbaar omdat woonhuizen steeds minder warmte verbruiken (door EU regels) waardoor de stroomsnelheid in de buizen erg laag is waardoor de bovengenoemde verliezen volstrekt buiten alle proporties raken.

En dan hebben we het nog niet gehad over de afhankelijkheid die stadsverwarming creëert. Afhankelijkheid van commerciële partijen die inmiddels bewezen hebben zich boef-achtig te gedragen. En je kunt er niet van af....

En dan nog het ergste: als je huis op stadsverwarming wordt aangesloten wordt je huis minder goed geïsoleerd. Wettelijk geregeld! Dat slecht geïsoleerde huis kan je dus je hele leven blijven verwarming met stadsverwarming en je kunt er niet van af...3 opmerkingen:

 1. Bedankt voor de verhelderen uitleg! Ik hoorde er laatst iemand over praten maar was op zoek naar meer info. Bedankt! John

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In mijn ogen is stadsverwarming een mooie ontwikkeling, en wordt in steeds meer gemeentes toegepast. Er zitten wel wat nadelen aan, zoals je aankaart. Een cv is ontzettend efficient, en cv onderhoud doorgaans ook, maar stadsverwarming gaat in principe verspilling van verbruikswarmte tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jelleke, in steeds meer gemeentes nemen de protesten tegen monopolistische stadsverwarming ook toe. Heb je dat niet gelezen? Zoek maar eens op 'stadsverarming'.

  Het NMDA-principe gaat volledig onderuit de komende jaren omdat de vaste lasten (nu al te hoog) alleen maar toe zullen nemen als gevolg van de afnemende vraag door beter geïsoleerde woningen.

  Stadsverwarming verspilt zelf ook weer aanzienlijke hoeveelheden energie. Via dikke pijpen een zwembad verwarmen met échte restwarmte is OK, maar huizen verwarmen via biomassacentrales is zo zonde.

  BeantwoordenVerwijderen