woensdag 20 mei 2015

Waarom bouwen met kalk en hennep?

De balen hennep liggen klaar.

Op Werkbezoek

Vandaag waren we op bezoek bij Winfried Molthoff van het gelijknamige bouwbedrijf uit Wijk bij Duurstede.  Ze waren bezig met het bouwen van een huis met kalk en hennep, en dat wilden we even zien.

[EDIT 4/2016: het is raadzaam de rest van de blogs te lezen om bovenstaande referentie op waarde te kunnen boordelen.]

We waren uitgenodigd in Boskoop waar een Bed & Breakfast wordt gebouwd met 30 cm dikke kalkhennepmuren.

De Sfeer

Het eerste was opviel was de rustige en gemoedelijke sfeer, en... mensen die je een hand komen geven.  Wat een verschil met de bouw van ons huidige huis: de helft van de aanwezige mensen leek toen nauwelijks te beseffen dat je aan jouw huis bouwen. Maar dat terzijde.
Marieke neemt als eerste polshoogte.

Geluidsabsorptie

Wat verder opviel is de volkomen afwezigheid van de holle klank die in aanbouw zijnde huizen zo kenmerkt.  We stonden met verschillende groepjes in dezelfde ruimte te praten en hadden geen last van elkaar, en ook niet van de mensen die aan het werk waren.  De muren absorberen het geluid!  Fantastisch.

Eenvoud

De eenvoud van de methode is ook iets wat meteen de aandacht trekt.  Een paar rechtopstaande houten balken, er tegenaan wat houten platen, en er tussen werd een grijze massa gestort.  Verder niets! Vergelijk dat eens met de constructie van een spouwmuur.

Zelf doen?

Het stellen van de houten balken en de platen waartussen je moet storten kan je beter aan de specialisten overlaten, maar het vullen van de muren is echt kinderspel: aankruien die hennep, er in kieperen, beetje spreiden en aanduwen met een houten stok, en voila: 30 centimeter massieve muren met fantastische eigenschappen.  Oh ja, het mengen van de kalk, hennep en water kan je ook beter laten doen door iemand die er verstand van heeft.

Zelf zien?

Als je een beetje wil zien hoe het in de praktijk gaat kan je dit filmpje het beste bekijken. Het is net als ons huis gebaseerd op een Douglashouten frame en kalkhennepmuren er om heen.

Eigenschappen

Onderste deel is klaar.
Kalkhennepmuren zijn supereenvoudig, en tegelijkertijd leveren ze een topprestatie:

  1. Ze isoleren zeer goed; je haalt hiermee met gemak de eisen die in 2020 gesteld zullen gaan worden.
  2. Ze ademen, dus ze laten waterdamp door van binnen naar buiten en houden daarmee vanzelf het binnenklimaat op peil.
  3. Ze slaan warmte op en geven die langzaam weer af.  Net als dikke muren in warme landen werken, 's zomers koel, 's winters warm.
  4. Ze dempen geluid, zowel van buiten naar binnen, als weerkaatsend geluid.
  5. De productie van het materiaal veroorzaakt geen CO2 maar neemt het zelfs op!  Het is volledig natuurlijk en kan na 100 jaar uitgestrooid worden over een akker; heb je mest.
  6. Verbouw van hennep vraagt geen kunstmest of pesticiden.  (Een echt megaprobleem overigens, die kunstmest en pesticiden, of dacht u dat graan nog gewoon op aarde en regenwater groeide, zoals 100 jaar geleden?)
  7. Het weegt bijna niets, dus funderen is makkelijk en goedkoop en het is licht werk.
  8. Het laat zich zeer makkelijk in allerlei bochten kieren gaten en vormen gieten of boetseren.
  9. De kalk gaat 100'en jaren mee, in tegenstelling tot cement, wat uiteenvalt.

Afwerking

Zo ziet het er onafgewerkt uit.
De afwerking gaat met stucwerk van hydraatkalk.  Dat is een eeuwenoude stucmethode die ook eeuwen meegaat.  Het ademt en is elastisch en kan zodoende steeds weer nat worden, drogen, uitzetten, krimpen en steeds blijft het goed.  Cement gaat stuk, net als veel anderen stucmortels. (Op mijn kantoor komen ze elke paar jaar de gevel stuccen en steeds weer de tuin verruïneren ;-).

Nadelen?

Zijn er dan helemaal geen nadelen?  Nou, jawel, het is arbeidsintensief.  Maar, dat is een spouwmuur ook, en het leuke van kalkhennep is dat het zo eenvoudig is dat je zelf veel kunt doen.  Dat gaan we dus doen, in september wordt het kalkhennep storten!

Dus, waarom nu eigenlijk?

Heel eenvoudig: het binnenklimaat wordt er fantastisch door qua temperatuur, vochtigheid en geluid, én we vinden het belangrijk dat het milieu ontzien wordt, nu en later.  Oh, en het ziet er zo ontzettend mooi uit....

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten